Het einde van het jaar nadert en dan is het weer tijd voor oliebollen. Maar wie niet in de rij wil staan voor de oliebollenkraam hebben we hierbij het speciale Beter Uit recept voor oliebollen. Deze oliebollen hebben niet alleen renten, maar ook een frisse zomers tintje met appel. Heerlijk om even aan de warmte van de zomerzon te denken op één van onze parken bijvoorbeeld.

Voorbereiding

 • Schil de appels en rasp ze grof.
 • Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
 • Smelt de boter in een pannetje.
 • Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
 
 
BUR de Beer
Oliebollen

Ingrediënten (voor 50 oliebollen)

 • 2 liter zonnebloemolie om in te bakken
 • 750 gram bloem
 • 1 eetlepel zout
 • 2 eieren
 • 35 gram roomboter
 • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
 • 750 ml melk
 • 3 theelepels basterdsuiker
 • 200 gram witte rozijnen
 • 200 gram blauwe rozijnen
 • 2 kleine goudreinetten
 • kaneel naar smaak
 • poedersuiker

Oliebollen bakken

 1. Doe de bloem en zout in een grote beslagkom
 2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet daarna beetje voor beetje de melk erbij, zodat een gladde massa ontstaat.
 3. Klop de eieren los en roer ze door het beslag, net zolang tot ze er helemaal in op zijn genomen.
 4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
 5. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er kan gerust een eetlepel of meer door.
 6. Meng de rozijnen en stukjes appel rustig door het beslag.
 7. Verdeel het beslag over twee grote kommen of doe het in een schone emmer. Dek het af met een warme, vochtige theedoek. Zet het op een warme plaats – zoals naast de verwarming – en laat het ongeveer een uur rusten, zodat het goed kan rijzen. Hoe beter het rijst, hoe luchtiger de oliebol.
 8. Verwarm de olie in een (frituur)pan tot ongeveer 160 graden. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet.
 9. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Bak niet meer dan 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen.
 10. Keer de oliebollen met een schuimspaan om zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als je de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om.
 11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen.
 12. Als de oliebollen afgekoeld zijn, kun je ze bestrooien met poedersuiker.

Nog 5 tips goed om te weten!

De temperatuur

De temperatuur van het vet, of beter de zonnebloemolie, luistert heel nauw. Te heet zorgt voor een krokante buitenkant en een kleffe ongare toestand van binnen. Te koud zorgt voor all over zompigheid, omdat de oliebol dan het vet opneemt. Zorg dat de temperatuur constant tussen de 175 à 180 graden is.

Het bakken

Neem de tijd voor het bakken van de oliebollen. Je beslag moet rijzen, je vulling moet mooi op kamertemperatuur en niet te nat zijn en je kunt niet te veel oliebollen in één lading bakken want dan zakt de temperatuur van het vet te veel. Kortom, op het laatste moment eraan beginnen is niet handig.

De vulling

Uitgaande van 1 kg bloem of oliebollenmix is het gebruikelijk om hooguit 55 procent krenten en rozijnen toe te voegen, 550 gram dus. Meer niet.

Hartige oliebollen

Wil je een keer iets anders? Combineer dan kleine blokjes kaas met blokjes ham of salami. Bij deze hartige vulling is het aan te raden maximaal 40 procent toe aan het beslag toe te voegen. Kies voor oude kaas die weinig vet bevat, dat geeft het beste resultaat. Maak de blokjes zo klein als een krent. Maak de oliebollen formaat bitterbal, anders zijn ze te machtig.

Zoete oliebollen

Combineer stukjes stemgember met stukjes ananas uit blik (halve cm groot), die je vanwege de suikerstroop even afspoelt en laat uitlekken in een vergiet. Of week bitterkoekjes in amaretto, laat uitlekken, snij ze in heel kleine stukjes en roer ze door het beslag. Ook deze vulling mag maar 40 procent van de mix bedragen.